Вартість 1 МВт електроенергії на Українській енергетичній біржі

У січні 2023 року за допомогою відкритих торгів на платформі Української енергетичної біржі було продано 4,71 млн МВт*год. електроенергії.
Середня ціна електроенергії на лютий 2023 року складає 3256,1 грн/МВт*год. Це на 0,3% дорожче, ніж у січні. Отже ми фіксуємо тенденцію до зростання ціни. Тим не менше, у порівнянні з іншими країнами це достатньо низька вартість (близько 82 євро). Для порівняння наприкінці січня, за інформацією УЕБ, ціна базової електроенергії у деяких країнах Європи становила:
  • Франція — 171,1 євро/МВт*год.
  • Угорщина — 169,73 євро/МВт*год.
  • Польща – 163,09 євро/МВт*год.

На лютий 2023 року електроенергія в цих країнах торгувалася за цінами в діапазоні 129 — 150 євро/МВт*год. (5176 — 6019 грн за офіційним курсом НБУ).
Ціни, що склалися за результатами торгів на УЕБ, вважаються релевантними та використовуються для визначення актуальних ринкових рівнів цін. Отже на основі інформації щодо середньозважених цін, які встановилися на електронних торгах УЕБ, учасники можуть скоригувати можливі ризики та розрахувати прогнозований прибуток і об'єм реалізації енергоресурсів.
Українська енергетична біржа забезпечує і контролює прозорість та надійність біржових торгів - початкова вартість однієї мегават-години електроенергії формується на основі стартової ціни ініціатора, а кінцева створюється з урахуванням попиту і пропозиції на конкретний період проведення аукціону.

Як формується вартість 1 мегаватту електроенергії на електронних аукціонах Української енергетичної біржі
ТОВ «Українська енергетична біржа» (ТОВ «УЕБ») – це товарно-сировинна біржа, яка є безумовним лідером серед бірж України. На сьогодні торгівлю тут здійснюють понад 900 компаній, серед яких як невеликі учасники ринку, так і компанії міжнародного рівня, великі світові трейдери та державні підприємства.
В електронних торгах УЕБ за напрямком «Електроенергія» акредитовано більше 500 компаній. Головні з них — ДП «НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», державні та комунальні ТЕЦ і ТЕС, ДП «Гарантований покупець», компанії групи ДТЕК, постачальники універсальних послуг, НЕК «Укренерго», трейдери, великі споживачі.
Ціна 1 МВт електроенергії за період проходженні торгової сесії може як збільшуватись, так і зменшуватись. Користувачі порталу також УЕБ мають доступ до інформації, щодо поточних місячних індексів електричної енергії базового навантаження і біржових котирувань. Актуальна інформація допомагає будувати прогнози щодо об'ємів та встановлення стартової ціни. Щоб стати повноправним учасником платформи, набувати державних чи комунальних активів, достатньо пройти акредитацію на платформі (можливо онлайн), ознайомитись із актуальним календарем наступних торгових сесій, подати заявку.
Детальніше про формування цін на електроенергію можна дізнатись тут https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/vartist-1-mvt-elektroenergii-na-ukrainskij-energetichnij-birzhi/ Також у нашому календарі ви швидко знайдете розклад майбутніх торгів з купівлі-продажу е/е в Україні. Підписуйтеся на E-mail-розсилку і відповідний Telegram-бот, щоб отримувати останні новини вітчизняного ринку електроенергії.
Комментарии (0)